Pagini

luni, 21 ianuarie 2013

E-Safty

eSafety - siguranta electronica - scopul acesteia este sporirea sigurantei pe intrenet prin implementarea și dezvoltarea sistemelor de siguranță bazate pe informații și tehnologii moderne de comunicare (TIC).
Este important sa invatam elevii/copiii asupra riscurilor pe care le pot intampina navigind pe Internet. Pentru aceasta ei trebuie sa invete cum sa fie cetateni digitali responsabili respectand niste reguli simple:
  • sa pastrezi informatiile personale private
  • tine cont de implicatiile p e tremen lung pe care le pot avea postarile
  • nu încărcați sau postati continut nepotrivit, ofensator sau ilegal online  
  • citiți cu atentie termenii si condițiile de utilizare oricărui site

In functie de varsta copiilor trebuie luate anumite masuri de siguranta, ca cat este mai mic ca atat masurile de siguranta trebuie sporite. Mai multe informatii puteti gasi aici.

      Un pericol pentru elevi, mai ales la cei proaspeti intrati la liceu sau la facultate este dorinta de socializare, de postare a vietii personale, pe diverse retele de socializare, prin poze si filmulete pentru a arata ce au facut ei in fiecare zi, sau in vacanta. 
     Din dorinta de a fi cat mai cunoscut in scoala, de a primi cat mai multe like-uri si comentarii la poza acestia is fac profilul public astfel incat oricine sa poata sa il acceseze.  Prin setarea profilului ca si public, in cazul retelei de socializare Facebook, acestia isi dau acordul pentru folosirea de terte parti a informatiilor si pozelor in diferite scopri. 
    Acesta este un risc de care putini sunt constienti si asupra carora ar trebui informati. O prezentare a politcii utilizate de catre Facebook il gasiti aici.
    Atat scolile cat si profesorii ar trebui sa se asigure ca elevii sunt contstienti de pericolele pe care le aduce internetul. Se poate limita sau chiar restrictiona accesul la internet sau la anumite site-uri cu continut neadecvat. 

2 comentarii:

  1. Sfaturi foarte utile. Multumim.

    RăspundețiȘtergere
  2. In general retelele de socilaizare sunt un adevarat pericol pentru elevi deoarece postand pe site transforma viata lor "privata" in "publuca".

    RăspundețiȘtergere